Luciafeest

luciafeestOp initiatief van de juffen van de 2e klas is er dit jaar ook aandacht besteedt aan het Lucia-feest. Het Luciafeest is een typisch Zweeds lichtfeest dat op 13 december, de naamdag van Sint Lucia, wordt gevierd. In Zweden markeert het Luciafeest nu het begin van de kerstperiode.

De traditie in Zweden is dat er vroeg in de morgen meisjes in witte kleding met kaarsjes op hun hoofd het gezin en ouderen wekken en eten brengen. Daar worden dan ook speciale Lucialiedjes bij gezongen. Ook is het traditie dat elk dorp jaarlijks een eigen 'Lucia' kiest. Tijdens het Luciafeest worden er vaak lussekatter (gele saffraanbroodjes) gegeten.

Behalve in Zweden wordt het Luciafeest ook in de andere Noordse landen (Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland) gevierd. Ook in Italië en Kroatië wordt de naamdag van Sint Lucia, in andere vorm, gevierd. In Nederland kent Beek een jaarlijks Luciafeest. De kinderen uit de 2e klas bakten voor de hele school koekjes en deze werden afgelopen vrijdag door Maira, onze Lucia, en haar hulpkrachten rond gebracht.

De Vuurvogel

Faunalaan 250
3972 PS Driebergen-Rijsenburg
T 0343 - 513856
E info@devuurvogeldriebergen.nl

Route & contact

Klik op de kaart voor de route